12-18 Aralık Tutum-Yatırım ve Türk Malları Haftası

Herkesin Tutum-Yatırım ve Türk Malları Haftası Kutlu Olsun.

Her Yıl Milli Eğitim bakanlığı tarafından kutlanan “Tutum-Yatırım ve Türk Malları Haftası” yaşlar ilerledikçe bir çocukluk hatırası olarak anılmaktadır maalesef. Oysa, okuldan gelen çocukların, ailelerine hatırlattığı bu hafta, aslında sadece MEB tarafından değil, herkes tarafından, her yaştan önemsenmesi gereken Türkiye’nin kalkınması için çok önemli olan bir haftadır.

Tüketimi bilinçli yapma, doğru yatırım yapma, tutumlu olma, gibi kavramların hatırlatılması gereken ve Ülke kalkınması için yerli malının önemini anlatan bir haftadır.

Bu bilinç ile yerli malını her zaman desteklemeliyiz. Bunun için en basit örnek olarak, market alışverişlerimizde ürün barkodlarına bakabilir ve ilk 3 rakamı “869” olan ürünleri satın alabiliriz.(Elbette altında Türk malı yazanları da) Barkod’ların başındaki ilk 3 rakam ülke kodunu belirtmekle birlikte Türkiye’nin ülke kodu 869’muş.

Ve Türkiye’nin kutladığı en eski haftalardan biri olarak aşağıda Bu haftanın kısa tarihini sizlerle paylaşıyoruz.

I. Dünya Savaşı sonrası oluşan ekonomik darboğazın ardından yabancı ülkelere para akışının önünün kesilmesi ve toplumsal tutum bilincinin oluşması amaçlanmıştır. Bu amaçla Atatürk başkanlığında, 1923 yılında İzmir İktisat Kongresi toplandı. Bu kongrede yurdun bağımsızlığının korunması, yerli mallar üretilmesi ve kullanılması kararlaştırıldı. Dönemin başbakanı İsmet İnönü 12 Aralık 1929 tarihinde TBMM’de bir konuşma yaptı. Konuşmasında ulusal ekonomi, yerli malı ve tutumlu olma konularını anlattı.

18 Aralık 1929’da “Milli İktisat ve Tasarruf Cemiyeti kuruldu. Başkanlığına TBMM Reisi Kazım (Özalp) Paşa seçildi. 1929’dan 1946’ya kadar “Milli İktisat ve Tasarruf haftası olarak ; 1946-1983 arasında ise “Yerli Malı Haftası” olarak kutlandı. 1983 yılında adı Tutum, Yatırım ve Türk Malları Haftası olarak değiştirildi.

Kaynak: Wikipedia

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir