Alara Kalesi

Alara Kalesi

ALARA KALESİ

page022Alara Kale’sine Alanya – Antalya karayolunun 35. Kilometresinde kuzeye sapan yoldan yaklaşık 10 kilometre gidildikten sonra ulaşılır. Alara çayının kenarında ve Alara Han’ı geçtikten sonra sivri tepe üzerindeki kale daha yakından görülebilir. alara-kalesi03Alara çayının bir kanyona dönüştüğü noktada yer alan kale önemli bir kontrol ve savunma noktası konumundadır.

Tepenin alt noktasından itibaren kayalar içerisine oyularak üstü kapalı 168 basamaktan oluşan merdivenler kaleye çıkışı sağlamaktadır. Doğal kayanın elvermediği bölümler moloztaş ve harç kullanılarak tonoz şeklinde örtülmüştür.

Üst örtüde belli mesafelerde delikler açılarak hem ışık hem havalandırma sağlanmıştır. Ancak yapıldığı dönemde merdivenli bu yol sadece su ihtiyacını Alara çayından gidermek üzere yapılmış ve tehlike anında sur içerisinde kalacak şekilde düzenlenmiştir. Merdivenlerin bitiminde kent kapısına güneyden ulaşılmaktadır.alara-kalei-01

İki yöndeki açıklıktan kuzey yöndeki kapı surlar üzerinde dışa açılan tek kent kapısıdır. Kapının yanındaki sur duvarı üzerinde iki adet kitabe ile bunun arasında kırmızı boya ile yapılmış pano şeklinde oldukça yıpranmış bir fresk yer almaktadır. Yine kırmızı boya çizgiler ile bu duvar üzerine mermer kaplama taklidi yapılmıştır.

Bu duvardaki kitabelerden kalenin Selçuklular döneminde de imar gördüğü anlaşılmaktadır. Surlar iç ve dış olmak üzere planlanmıştır. Dış surlar üzerinde sırasıyla üçgen ve dikdörtgen planlı burçlar savunmayı güçlendirmektedir.

Dış sur ile iç sur arasında kalan büyük ve dikdörtgen planlı yapı oldukça tahrip olmuş fonksiyonu belirlenememektedir. iç sura çıkış kayalara oyulmuş basamaklarla sağlanmaktadır. Oldukça dik bir tırmanış yolu ile orta sur üzerindeki ikinci bir kapıdan geçildikten sonra iç kaleye ulaşılmaktadır.alara-kalesi-03

Burada bir yapı kompleksi bulunmakta olup, kompleks içerisinde hamam ve sarnıçlar nispeten sağlam durumdadır. Küçük hamam yan yana kubbeli ısıtılan iki mekan ve sarnıçtan oluşmaktadır. Kubbe geçişlerindeki freskler yıpranmıştır ancak kırmızı ve sarı boya kalıntıları görülebilmektedir. Yerde bulunan çini kırıkları hamamın Selçuklular zamanında da kullanılmış olduğunu kanıtlamaktadır.

Kaynakça Konyalı , I.H.; Alanya (Alaiyye) Ist.1946 Lyod S.-D.S.Rice ; Alanya (Ala’iyya) London .1958 Yetkin Ş.; Alara Kalesi Kasrı Freskleri Sanat Tarihi Yıllığı Ist.1970

 

Alanya’nın bu tarihi güzelliklerini görmeye geldiğinizde konaklama ihtiyacınız için 3 yıldız standartına yakın hizmet üreten Alanya’nın tam merkezinde konumlanmış, temiz oda, iyi kahvaltı, kaliteli hizmet anlayışını benimsemiş bir otel olan Güler Otel’ de sizleri misafir olarak ağırlamak isteriz.

Güler Otel, Alanya otelleri arasında uygun oteller arasında yer alan, Alanya Şehir fırsatları nezdinde değerlendirilen bir şehir oteli konumundadır. İş seyahati, iş gezisi için Alanya’ ya gelenlerin de yoğunlukla tercih ettiği bir otel konumundadır.

Alanya tatil, uygun tatil, Alanya ucuz otel, fırsat oteller kavramlarının ortasında yer alan Güler Otel’de sizleri misafir etmekten memnuniyet duyarız.

Alara Kalesi

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

TurkishEnglishRussianGermanDutchUkrainianDanishKazakh
Whatsapp 'tan Sor !