HAMAXİA ANTİK ŞEHRİ
Alanya’nın 6 km. kuzeybatısındaki Elikesik Köyündeki antik kent , Pamfilya Bölgesi içerisinde kalmakta idi. Günümüzde ise halk arasında “Sinek Kalesi” olarak bilinen mevkidedir. Aşağıdaki haritada 24 numaralı alan olarak işaretlenmiştir.
Antik çağ coğrafyacısı Strabon”Geografıka”isimli eserinde; kentten bahsederken , gemi yapımında kullanılan kerestenin elde edildiği , özellikle sedir ağaçlarının bol olduğu , hatta Antonius’un bu bölgeyi Keopatra’ya hediye ettiği bir bölge olarak bahseder.
Kentte Hellenistik dönemden Bizans dönemi sonuna kadar oturulduğu gerek yazıtlardan gerekse kalıntılardan anlaşılmaktadır.
Hamaxia antik kentinde bu güne değin kapsamlı bir araştırma yapılmamış ve kent planı çıkarılmamıştır. Yapılan çalışmalar epigrafık (yazıt bilimi) incelemeleridir.
Hamaxia’ ya iki çıkış yolu bulunmaktadır. Güneyde olan ; doğal kaynaktan gelen suyun toplandığı havuzdan itibaren kayalara oyulmuş merdivenlerin gösterdiği yol, kente deniz yönünden çıkışı sağlamaktadır.
Sivri bir tepenin (Asartepe) üzerinde ve yamaçlarındaki kalıntılar tepeye doğru yoğunlaşmaktadır. Kenti çevreleyen sur duvarı, özellikle kuzey ve batı yönde daha iyi durumda günümüze ulaşmıştır.
Sur duvarı dışındaki batı ve kuzey yönlerde yer alan nekropol alanında küçüklü — büyüklü mezar yapılarının yanısıra araziye yayılmış durumdaki ostotekler (kül kutuları) ve parçaları zaman zaman bulunarak Alanya Müzesine götürülmüştür.
İkinci ulaşım ise Elikesik Köyünün içerisinden geçildikten sonra doğuya sapan ve antik kentin nekropol alanına ulaşan yolla mümkündür.
Epigrafık araştırmalar sonucunda yazıtlarda yaklaşık 50 farklı isimden bahsedilmekte olduğu tespit edilmiştir.
Bu yazıtlar daha çok Hamaxia’da yaşamış belli başlı ailelerin isimlerini taşıyan onur yazıtlarıdır.
Yazıtların çok azında kentteki yapılardan bahsedilmektedir.
Yazıtlara göre Hermes ve Serapis Kült alanı , hellenistik olduğu düşünülen kule ve bunun batısında iki eksedra (yarım daire şeklinde düzenlenmiş küçük yapı ) yine kentin kuzeyindeki başka bir eksedra , hamam , nekropol alanındaki irili ufaklı mezar yapıları ve sur duvarları kentin günümüze ulaşan kalıntılarıdır.
Hamaxia antik kentinin Hellenistik dönemden itibaren Bizans dönemine kadar yaşanmış bir kent olduğu bilinmektedir.
Hamaxia kentinin en üst noktada yer alan rektogonal taşlarla yapılmış kule olması olası yapıda Hellenistik Dönem özellikleri görülmektedir.
Kentteki en önemli kalıntılar olarak; antik bir çeşme ile önündeki havuzu, yarım daire planlı, oturma sıraları halen görülebilen yazıtlarla donatılmış geniş bir eksedrayı, dini yapı komleksini ve nekropolü sayabiliriz.
Hamaxia kentinde bulunan bazı yazıtlarda Hermes’in amblemi Kaduceus’un işlenmiş olması, burada Hermes’e ait bir tapınağın varlığını göstermektedir.
Alanya Müzesi’nde sergilenmekte olan kabartmalı bir mezar steli ostoteklerin önemli bir bölümü Hamaxia’da bulunmuştur.
Kentin İ.S.100-200 yılları arasında zengin olmayan küçük, Coracesium’a bağlı bir topluluk olarak yaşamını sürdürdüğü biliniyor.
Hamaxia (Sinek Kalesi) Antik Şehri
Kaynakça:
1 – Tomaschitz ; Unpubtizierte Inschriften Westkilikiens O.A.W. Wien 1998
2- Bean-Mittford ; A Journey in Rough Cilicia 1964.1968 Wien 1968
3-Anzeiger , O.A.W.Band Wien 2003
4- Antalya Kültür Envanteri 2003
Alanya’nın bu tarihi güzelliklerini görmeye geldiğinizde konaklama ihtiyacınız için 3 yıldız standartına yakın hizmet üreten Alanya’nın tam merkezinde konumlanmış, temiz oda, iyi kahvaltı, kaliteli hizmet anlayışını benimsemiş bir otel olan Güler Otel’ de sizleri misafir olarak ağırlamak isteriz.
Güler Otel, Alanya otelleri arasında uygun oteller arasında yer alan, Alanya Şehir fırsatları nezdinde değerlendirilen bir şehir oteli konumundadır. İş seyahati, iş gezisi için Alanya’ ya gelenlerin de yoğunlukla tercih ettiği bir otel konumundadır.
Alanya tatil, uygun tatil, Alanya ucuz otel, fırsat oteller kavramlarının ortasında yer alan Güler Otel’de sizleri misafir etmekten memnuniyet duyarız.