SYEDRA Antik Şehri

SYEDRA Antik Şehri

SYEDRA

ALANYA TARİHİ GÜZELLİKLER SERİSİ

Sütunlu Cadde
GENEL PLAN

Alanya’nın 20 km güneydoğusunda, Seki köyü sınırları içerisinde yer alan Syedra antik kenti, çevre sakinlerinin “Asar” diye adlandırdıkları tepe ile antik kent limanının bulunduğu Adataş mevkine kadar yayılan bir alanda bulunmaktadır.

syedra-antik-sehir-015

A

syedra-antik-sehir-17Antik Kente ulaşım; Alanya-Gazipaşa karayolunun yaklaşık 18. kilometresinde kuzeye sapan bir yolla mümkündür.

Deniz seviyesinden 400m yükseklikteki Asartepe’den bakıldığında çevre panoraması; Gazipaşa’dan Alanya’nın batısına kadar, kuzeyde toros dağlarının uzantısı ile Tekne dağı ve Cebel-i Reis dağı görülebilmektedir.

Alanya Müze Müdürlüğü’nce 1994-1999 yılları arasında yapılan arkeolojik kazı ve araştırmalar kentte yerleşimin I.O. 7. yy dan başladığı, I.S. 12.yy’a kadar devam ettiğini ortaya koymuştur.

Syedra kenti de diğer antik kentler gibi bölgedeki tarihi gelişmelere tanıklık etmiş, Kilikya Gazipaşa bölgesinin batı sınırı olarak önemini korumuştur.

KENT PLANI

page026

syedra-antik-sehir-10

Syedra’nın ilk sakinleri kimlerdi bilmiyoruz; ama bilinen şey kentin antik dönemdeki ismi olan CYEAPEON (Syedreon) adının ilk kez Tiberius (Roma Imparatoru M.S. 14-17 yılları) döneminde kentin kendi adına bastığı sikkelerde kullanıldığıdır.

Çevresi surlarla korunan kenti iki büyük cadde enine kesmekte ve bunlara dik inen merdivenli sokaklar kent planını oluşturmaktadır.

 

syedra-antik-sehir-03Syedra kent yaşamının en önemli yapılar grubunu büyük olasılıkla hamam-gymnasion (spor yapılan yer) oluşturmakta, güncel yaşam ise doğu-batı yönünde uzanan sütunlu cadde ile kuzey cephesinde yer alan dükkanların bulunduğu alanda sürmekte idi.

Bunların dışında Syedra’da Tiyatro, Tapınak, Bazilika, Kilise ve sivil mimarlık örnekleri gibi binalara ait kalıntılar da bulunmaktadır.
Syedra Tiyatro, Tapınak, Bazilika, Kilise ve sivil mimarlık örnekleri gibi binalara ait kalıntılar da bulunmaktadır.

 

syedra-antik-sehir-07

syedra-antik-sehir-12Kentin güney-batısında doğal kaynaktan beslenen (sarnıç mağarası) su depolama havuzları ile, çok sayıdaki yağmur suları ile dolan küçük sarnıçlar kentin su ihtiyacını karşılıyordu.

Kentte bulunan bir diğer mağara ise vaftiz mağarası olarak bilinmektedir. Bu mağaranın duvarları erken hırıstiyanlık döneminde yapılmış fresklerle süslüdür.

Antik dönemde bölgede birçok spor yarışmaları yapılmakta idi. Bunların kanıtı ise Syedra’daki bir çok yazıttır.

Bu yazıtlı heykel kaideleri kentin önemli noktalarında durmakta ve güreş, atletizm gibi yarışlarda ödül alanlar ile bu yarışmaları düzenleyenler ve maddi destek sağlayanlar hakkında bilgi vermektedir.

syedra-antik-sehir-02Antik dönemdeki deniz ticaretinin önemi nedeni ile Syedra’nın da Adataş mevkiinde küçük bir limanı bulunmakta idi.

Burada ; kentin aşağı şehir yerleşimi ve nekropol alanı bulunmakta idi . Günümüzde gerek tarım , gerekse yapılanma nedeni ile büyük oranda yok olmuştur. Bu bölge 1. ve 3. derece arkeolojik sit alanı olarak tescil edilmiştir.

Alanya Müzesinin sürdürdüğü arkeolojik kazı çalışmaları ile kent büyük oranda gezilebilecek duruma gelmiştir ve her geçen gün ziyaretçisinin arttığı gözlenmektedir.

Syedra Tarihi Şehri

Kaynak : Antalya Valiliği Kültür Envanteri 2003

Alanya’nın bu tarihi güzelliklerini görmeye geldiğinizde konaklama ihtiyacınız için 3 yıldız standartına yakın hizmet üreten Alanya’nın tam merkezinde konumlanmış, temiz oda, iyi kahvaltı, kaliteli hizmet anlayışını benimsemiş bir otel olan Güler Otel’ de sizleri misafir olarak ağırlamak isteriz.

Güler Otel, Alanya otelleri arasında uygun oteller arasında yer alan, Alanya Şehir fırsatları nezdinde değerlendirilen bir şehir oteli konumundadır. İş seyahati, iş gezisi için Alanya’ ya gelenlerin de yoğunlukla tercih ettiği bir otel konumundadır.

Alanya tatil, uygun tatil, Alanya ucuz otel, fırsat oteller kavramlarının ortasında yer alan Güler Otel’de sizleri misafir etmekten memnuniyet duyarız.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

TurkishEnglishRussianGermanDutchUkrainianDanishKazakh
Whatsapp 'tan Sor !